Պոլիստիրոլային միանգամյա սպասք

Պոլիստիրոլային միանգամյա սպասքը ներառում է ափսեներ, բաժակներ, տարաներ և սպասք, որոնք պատրաստված են պոլիստիրոլից (նշում 6, PS): Ամենից հաճախ դա կամ ամուր փխրուն պլաստիկ է, կամ ընդլայնված փրփուր (փրփուրապլաստիկ): Նման սպասքը թեթև է, էժան և հարմար զանգվածային միջոցառումների և արագ սննդի համար, ուստի այն շատ լայնորեն օգտագործվում է:

Պոլիստիրոլային միանգամյա սպասք

Պոլիստիրոլի հիմնական խնդիրն այն է, որ այն չի վերամշակվում: Այն հեշտությամբ աղտոտվում է սննդով, դժվար է դասակարգվում և տնտեսապես անշահավետ է վերամշակել: Տաք սննդի հետ շփվելիս պոլիստիրոլը կարող է արտազատել վնասակար նյութեր, ներառյալ ստիրոլը, իսկ բնության մեջ այն քայքայվում է չափազանց դանդաղ և հեշտությամբ վերածվում է միկրոպլաստիկի:

Հայաստանի պայմաններում պոլիստիրոլի իրական այլընտրանքները մնում են բազմակի օգտագործման սպասքը (պայմանով, որ այն իրականում օգտագործվում է բազմիցս, այլ ոչ թե «տեսքով») և PP-ից (պոլիպրոպիլեն, նշում 5) պատրաստված միանգամյա սպասքը: PP-ն ազնիվորեն վերամշակվում է, կոմպոզիտ չէ և չի ստեղծում «էկոլոգիականության» պատրանք, ինչպես դա տեղի է ունենում պոլիստիրոլի և կեղծ էկո-նյութերի դեպքում:

Տես նաև